TOPP 12 Krigens guder

Vil du lære mer om de viktigste krigsgudene? Bli kjent med deres historier og myter? Lære om deres mytologiske opprinnelse? Oppdage deres fantastiske gjerninger og bragder? Finn ut hva de legemliggjør og representerer i forskjellige kulturer og mye mer?

En fan av legender og guder, i dag skal vi ta for oss et fascinerende tema: krigsgudene. Mange historier beskriver og levendegjør episke slag med disse gudene og gudinnene med ufattelige egenskaper.

En krigsgud er et guddommelig vesen med overnaturlige evner som er nært eller fjernt knyttet til slagmarken. Disse mektige gudene, som ofte tilbedes av frykt eller kjærlighet, påkalles for å gi fordeler i kamp. De symboliserer styrke, autoritet og seier.

Verdiene til disse ulike krigsgudene varierer avhengig av folkloren og troen de er knyttet til. La oss uten videre finne ut historien bak disse fantastiske karakterene og deres fantastiske eksistens.

Pantalons cargo

12. Shango: den afrikanske krigsguden

Shango, også kjent som Chango, er den afrikanske krigsguden, lyn, torden og ild. Han er fortsatt blant de mest populære orishaene (afrikanske guder), og det holdes fortsatt tradisjonelle seremonier til hans ære i Afrika, Sør-Amerika og Latin-Amerika. Shango er en dominerende figur i flere religioner i Nigeria og Benin. ⚡

Denne guden i Yoruba-panteonet (afrikansk folkegruppe) hadde et veldig selvsikkert, til og med tyrannisk temperament, men var også sjenerøs. Ild og lyn er de naturlige elementene som kjennetegner Shango. Hans doble øks, kalt oshe, er hans mest representative symbolske gjenstand. Skulpturer av guden Shango viser ofte oshe som kommer ut fra toppen av hodet hans, noe som betyr at krig og slakting av fiender er hans grunnleggende egenskaper.

African God of War

Shango – Artwork by Amelia Tan, hiran pieris and Kindred Styles on ArtStation

11. Skanda: den hinduistiske krigsguden

Skanda, også kjent som Karttikeya eller Kumara, er den hinduistiske krigsguden. Skanda er sønn av den høyeste guden Shiva og gudinnen Parvati, og er en skytsguddom som er svært populær i Sør-India. Legenden forteller at han ble født for å lede den guddommelige hæren mot demonene.

Skanda, krigsguden og generalen for gudenes hær, var kjent for sin styrke og ekstraordinære ferdigheter. Han var perfeksjonen personifisert, ekstremt modig, intelligent og svært dyktig i krigskunst, og han ble devaenes (hinduistiske guders) øverstkommanderende. ⚔️

Skanda holder et spyd i den ene hånden, mens den andre hånden alltid velsigner de hengivne. Ridedyret hans er en påfugl , en from fugl som med føttene holder fast i en slange , som symboliserer menneskenes ego og begjær. Påfuglen symboliserer ødeleggelsen av skadelige vaner og overvinnelsen av sanselige begjær. Skandas symbolske fremstillinger viser dermed veien til å oppnå fullkommenhet i livet.

Hinduistisk krigsgud

Skanda – Artwork by A. Geringer

Shadanana, Skandas andre navn, betyr «den sekshodede» og refererer til de fem sansene og sinnet. Hans seks hoder illustrerer dyder som gjør at han kan observere alle retninger samtidig, en viktig evne som sikrer at han effektivt kan parere ethvert slag som måtte bli rettet mot ham.

  • Fjellet Skanda rir på er en påfugl ved navn Paravani.
  • Skanda sies å være en av de vakreste og mest forlokkende gudene.
  • Oprinnelig manifesterte den hinduistiske guden Skanda seg kun for å drepe en asura ved navn Tarakasura.

10. Tumatauenga: den maoriske krigsguden

I maorisk mytologi er Tumatauenga den maoriske guden for krig og menneskelige aktiviteter knyttet til mat. Som krigsgud blir han behandlet med den største respekt og frykt. Under krigsritualer påkalte maoriene ham for å få ham med seg på slagmarken.

I skapelseslegenden fortelles det at alle barna til Rangi og Papa, himmelens far og jordens mor, tett sammenflettet mellom foreldrenes kropper, ble tvunget til å krype på ubestemt tid i mørket. Tumatauenga foreslo at brødrene hans skulle drepe foreldrene sine for å slippe lys inn i verden, mens Tāne Mahuta, skogens gud, i stedet foreslo å skille dem fra hverandre.

Tumatauengas handlinger påvirket maorienes livsstil, takket være krigen han førte mot brødrene sine. Når ritualene var overholdt, kunne maoriene fange fisk , dyrke kumara (søtpotet) , hugge ved til waka (kano) og generelt utnytte verdens naturressurser.

Tūmatauenga

Tūmatauenga – Artwork by Maui-Empire on DeviantArt

Det maoriske navnet på den newzealandske hæren, Ngāti Tūmatauenga, er inspirert av guden Tumatauenga og betyr «krigsgudens stamme«. Alle soldater anses å tilhøre samme «iwi» (stamme/klan) under maori-gudens beskyttelse, uavhengig av rase.

  • Tumatauenga, den yngste i søskenflokken, møtte sin bror Tawhiri, guden for salg og stormer, som mislikte foreldrenes separasjon.
  • Tumatauenga var på sin side rasende over å ha vært den eneste som hadde stått imot Tawhiris vrede, og satte seg fore å hevne seg på brødrenes barn.

9. Montou: den egyptiske krigsguden

I egyptisk mytologi er Montou krigsguden. Han ble hovedsakelig dyrket i det thebanske nome i Hermonthis, Medamud, Tôd og Karnak, og var knyttet til kulten av solen og falkeguden. Navnet hans betyr nomade, og i tillegg til falker var hans åndedyr den hellige oksen Boukhis.

I følge gammelegyptisk tro legemliggjorde Montou den brennende effekten av solstrålene fra guden Ra. I takt med hans destruktive kraft ble han anerkjent som en kriger og deretter en krigsgud. Han bekjempet kaoskreftene og inspirerte folket sitt til å utføre utrolige krigsprestasjoner.

Guden Montu ble avbildet som en mann med hode som en hauk, iført en krone med to fjær og prydet med en dobbel uraeus (dansende kobra) og en solskive. Kulten hans ble etablert i Theben under det ellevte egyptiske dynastiet, der han fikk tilnavnet «Thebens herre». Det ble sagt at han representerte solens destruktive kraft. ☀️

Dieu Montou

Montou – Artwork by saiyanhajime on DeviantArt

  • På den tiden var Theben sete for det kongelige hoffet, og Montou var blitt en mektig statsgud knyttet til faraoen.
  • Egypterne trodde at Montu manifesterte seg som en hvit okse med svart snute ved navn Bukhis.
  • Montu var garantisten for et lykkelig familieliv, sørget for at begge parter holdt sine forpliktelser og avviste utroskap en gang for alle.

8. Huitzilopochtli: den aztekiske krigsguden

Huitzilopochtli er den aztekiske krigsguden, og er sammen med regnguden Tlaloc en av de viktigste gudene i Mexica-riket. Han regnes som beskytteren av aztekernes hovedstad Tenochtitlan og forbindes med gull, krigere og herskere. Hans nahual eller dyreånd er colibri.

Oversatt bokstavelig betyr Huitzilopochtlis navn « venstre kolibri«. De fleste moderne forskere har imidlertid bestridt denne oversettelsen, og viser til at i aztekernes kartografiske tradisjon var sør representert til venstre. Siden kolibrier ble ansett som reinkarnerte krigere, ble den underforståtte betydningen av navnet endret til «reinkarnert krigergud i sør».

Huitzilopochtli hadde rykte på seg for å være en ekstremt mektig kriger som brukte skjold, krigspiler og Xiuhcoatl (en lynlignende ildslange) som spyd. Til tross for hans imponerende krigskunst trodde aztekerne at han kunne beseires. Legender hevdet at krigsguden en dag ville finne en verdig motstander, og at hans fall ville markere slutten på aztekernes rike.

Aztec god Huitzilopochtli

Huitzilopochtli – Artwork by Enrique Meza on ArtStation

Guden Huitzilopochtli spilte en nøkkelrolle i skapelsen av aztekernes kosmogoni. Halvparten av Templo Mayor, hovedtempelet i Tenochtitlan (den gamle hovedstaden), var viet til ham. Det fungerte som et offeralter for Huitzilopochtli, og ritualer og ofringer ble vanligvis utført der.

  • Huitzilopochtli symboliserte solen, krig, ungdom og erobring.
  • Store menneskeofringer ble regelmessig utført til ære for Huitzilopochtli.
  • I Codex Borbonicus bærer Huitzilopochtli et slangeformet våpen kalt Xiuhcoatl, et skjold og et hodeplagg som imiterer hodet til en kolibri.

7. Toutatis: den galliske krigsguden

I gallisk mytologi er Teutatès, bedre kjent under sitt moderne navn Toutatis, den galliske krigsguden. Han er en av tre keltiske/galliske guder som nevnes av den romerske dikteren Lucanus på 1000-tallet e.Kr., de to andre er Esus og Taranis. Basert på etymologien til navnet hans ble han sett på som en formynder som tok på seg rollen som stammens beskytter.

Den galliske guden Toutatis ble dyrket i antikkens Gallia og Britannia. Han ble mettet av blodet fra ofrene på slagmarken. Toutatis dømte de døde og ga dem den reinkarnasjonen de fortjente, eller enda bedre, han lot dem leve evig på den mytologiske øya Avalon.

Ofre som ble ofret til Toutatis, ble drept ved at de ble kastet med hodet først i et kar fylt med en uspesifisert væske, som kan ha vært hydromel, den keltiske/galliske favorittdrikken. Den keltiske guden Toutatis ble identifisert med den romerske guden Mars. I dag kjennes Toutatis best igjen gjennom det galliske uttrykket «Par Toutatis!», som ble laget til tegneserien Astérix av Goscinny og Uderzo. ✏️

Krigsguden Toutatis

Toutatis – Kunstverk av Lucius Blacklung på ArtStation

  • Guden Toutatis er representert av et villsvin i ulike skulpturer.
  • Navnet Toutatis betyr «stammens far», hvis enhet og harmoni han representerte.
  • Som de fleste galliske guder ble det ofret mennesker til Toutatis.
  • Toutatis fikk navnet sitt innskrevet (TOT) på et stort antall antikke gjenstander, både i romersk Britannia og Gallia.

6. Guan Yu: den kinesiske krigsguden

Guan Yu, også kjent som Guan Gong og Lord Guan, var en kinesisk militærgeneral som var så dyktig i krigføring at han etter sin død ble guddommeliggjort som krigsgud. Det er kjent at han tjenestegjorde under Liu Bei, grunnleggeren av kongedømmet Shu, hvis våpenbror han var sammen med Zhang Fei.

Som general var Guan Yu kjent for sin styrke, mot og lojalitet til sine menn. Som person ble han respektert for sin ære og rettskaffenhet. Guan Yu beskytter dem han våker over mot sykdom og ulykke, og han legemliggjør ærlighet og integritet.

I likhet med mange kinesiske guder er Guan Yu ikke en mytologisk figur, han er en historisk skikkelse som levde på slutten av Han-dynastiet og begynnelsen av perioden med Tre kongedømmer i Kina. Likevel er han fortsatt en av de skikkelsene som har hatt størst innvirkning på kinesisk kultur.

Krigsguden Guan Yu

Guan Yu – Artwork by Wen Bear on ArtStation

I dag regnes han som krigs- og lojalitetsguden og er gjenstand for mange adaptasjoner i populærkulturen. Kjøpmenn eier ofte en statue av ham. Legenden om ham er så utbredt at han æres av både politimyndigheter og kriminelle organisasjoner.

  • Guan Yus våpen kalles Guandao og var en hellebard med dobbelt klinge.
  • Guan Yu ble tatt til fange av Cao Cao og tjente under hans banner. Etter å ha tjent ham og betalt sin gjeld, får han friheten tilbake.
  • Guan Yu ble tatt til fange og henrettet sammen med sønnen Guan Ping av Sun Quans tropper, nærmere bestemt av Lu Meng under beleiringen av Fan.

5. Hachiman: den japanske krigsguden

I japansk mytologi er Hachiman krigsguden, den guddommelige beskytteren av Japan, det japanske folket og keiserhuset. Navnet hans betyr «guden med de åtte bannere», med referanse til keiser Ōjin, som han er assimilert med. Minamoto-klanen (Genji) og de fleste samuraier tilba ham.

Som krigernes skytsgud og bueskytingens divinitet ble Hachiman tilbedt like mye av bønder, som dyrket ham som jordbrukets gud, som av fiskere, som håpet at han ville fylle garnene deres med rikelig med fisk. Som krigens kami forsvarte han Japan mot landets fiender.

Ifølge legenden forpurret Hachiman keiser Kubilai Khans invasjonsforsøk i det mongolske Kina i 1274 og 1281. Faktisk skal han ha besvart tilhengernes bønner ved å sende «kamikaze» (guddommelig vind) ved to anledninger mellom Japan og det asiatiske kontinentet for å spre fiendens flåter. Begrepet «kamikaze» ble så kjent at japanske jagerpiloter under andre verdenskrig ropte ordet «kamikaze» da de styrtet flyene sine mot fiendtlige skip i et siste forsøk på å beskytte Japan mot invasjon.

Krigsguden Hachiman

Hachiman – Kunstverk av Krzysztof Porchowski Jr på ArtStation

Legendene rundt den Japanske guden Hachiman samler elementer fra Shintoisme og Buddhisme. Han regnes som en bodhisattva og beskytter av templene. Hachiman tilbedes fortsatt i tusenvis av helligdommer fra begge trosretninger over hele den stigende solens land, inkludert Todaiji i Nara og Hachiman-helligdommen i Kamakura. ⛩️

Funn noen flere fakta om Hachiman nedenfor:

  • Hachiman selv symboliseres av duen, hans åndedyr og budbringerfugl. ️
  • Det er mange årlige festivaler og seremonier dedikert til Hachiman som feires den dag i dag.
  • Mens katanaen er samuraienes typiske våpen, representeres Hachiman av pil og bue, som er den japanske gentleman-krigerens tradisjonelle våpen.

4. Týr: den germanske krigsguden

Týr er den germanske guden for krig og rettferdighet. Ifølge skandinaviske fortellinger er han enten sønn av kjempen Hymir eller av Odin. Han er en modig kriger og medlem av æsene. I kamp avgjør han seieren. Uten frykt eller innrømmelser avviser han enhver form for forhandling og lar loven råde for enhver pris. ⚖️

Omtalt sparsomt i Den poetiske Edda og Snorris Edda.verkene som utgjør ryggraden i den norrøne mytologien, er Týr mest kjent for å ha motet til å ofre hånden sin i munnen på ulven Fenrir for å vinne dens tillit og binde den med lenken Gleipnir.

De nordiske/germanske krigsgudene kjennetegnes blant annet ved at hver av dem er knyttet til et bestemt aspekt ved krig. Thor er for eksempel involvert i brutal fysisk kamp, Odin i de magiske og psykologiske kreftene som er involvert, og Týr i de juridiske avgjørelsene og rettsprinsippene som omgir krig.

Krigsguden Týr

Týr – Artwork by Alessia H. Valastro on ArtStation

Guden Týr beskrives som dristig og modig, og hans autoritet påvirker seieren i kamp. Det er bra for tapre menn å påkalle ham, for han er klok og vakler ikke. Nedenfor finner du mer informasjon om Týr:

  • Týr er nesten like sterk som Tor.
  • Romerne satte likhetstegn mellom Týr og krigsguden Mars.
  • Týr aksepterer mjød, kjøtt og blod som offer.
  • I legendene om Ragnarök dreper Týr og Gram, vakthunden i Hel (de dødes verden) hverandre.

3. Odin: vikingenes krigsgud

I norrøn mytologi er Odin krigens og dødens gud. Han er sønn av guden Bur og jættekvinnen Bestla, og regnes som den allmektige faren til både vikingguder og mennesker. Han hersker over Asgard og Valhall, der han tar imot tapre krigere som har dødd på slagmarken. ⚔️

Under kampene var Odin kledd i gyllen rustning og hjelm. Under hans kommando fulgte fryktløse krigere kalt «berserkers» ham til døden. Sistnevnte kunne gå inn i en tilstand av transe som ble fremprovosert av krigerens dyreånd (bjørn, ulv eller til og med villsvin).

Fra sin trone, Hlidskjálf, sammen med sin kone Frigg, betraktet Odin de ni verdener. På jakt etter visdom og kunnskap ofret han et øye i bytte mot en slurk av Mímir-brønnen. Denne hemmelige kunnskapen førte til at han ble hengt, gjennomboret av sitt eget spyd, i ni dager og netter ved Yggdrasil.

Han tilegnet seg magiske runer som ga ham krefter som å helbrede syke, roe stormer, vende våpen mot angriperne og få kvinner til å forelske seg. Senere tilbød han disse runene til menn. Hans mest kjente sønner er Baldr, Vidar og Thor, tordenguden. ⚡

Krigsguden Odin

Odin – Artwork by Johnson Ting on ArtStation

Oppdag flere unike trekk ved vikingguden Odin nedenfor:

  • Krigsguden Odin er den klokeste og mest respekterte av alle de norrøne gudene.
  • Hans symbolske attributter er spydet Gungnir (som aldri bommer på målet) og ringen Draupnir.
  • Odin er ofte ledsaget av to ravner, Hugin og Munin, og to ulver, Geri og Freki.
  • Guden Odins ganger heter Sleipnir, den har høye ben og kan krysse alle verdener ved å galoppere gjennom luften og over havet.

Odin-halskjede

2. Mars: den romerske krigsguden

I romersk mytologi er Mars krigsguden. Som sønn av gudekongen Jupiter og gudinnen Juno er Mars beskytteren av Roma og den romerske livsstilen. Selv om myter og legender om ham assosierer ham med den greske guden Ares, har sistnevnte egenskaper som er unike for romersk tro.

I romerske øyne ble Mars oppfattet som en virtuøs gud som var tilbøyelig til å krige. Roma, som en erobrende og krigersk nasjon, la stor vekt på ham. I mars måned, som bærer hans navn, ble det holdt viktige festivaler og seremonier til hans ære.

Den romerske guden Mars hadde ulike betydninger for romerne. Han var en militær guddom når Roma dro ut for å erobre og en vokter av byens grenser i fredstid. Soldatene i den romerske hæren ba til Mars før kamp, og ba ham om å kjempe sammen med dem og lede dem til seier. Mars ble ofte avbildet i bronserustning og med spyd og skjold. ️

Mars romersk krigsgud

Mars – Artwork by Daniel Acosta on ArtStation

Finn ut mer om Mars, den romerske krigsguden, nedenfor :

  • Mars ble regnet som far til Romulus og Remus, de mytiske tvillingene som grunnla keiserbyen Roma.
  • Hans alternative navn og tilnavn er Mars Ultor og Mars Gradivus.
  • Symbolene som representerer guden Mars er spydet, ulven og hakkespetten.
  • Nordiske guder som ligner på Mars er Týr og Odin.

1. Ares: den greske krigsguden

I gresk mytologi er Ares krigsguden. Han er sønn av Zevs og Hera, og er en av de tolv olympiske gudene i det greske panteonet. Ares representerer det voldelige og ville aspektet ved krig. Han personifiserer det rene raseriet og blodtørsten som driver menn og kvinner på slagmarken.

Hans impulsive personlighet og barbariske handlinger gjorde ham nesten totalt upopulær blant det greske folket, til tross for hans store heltemot i kamp. Symbolene som representerer Ares er sverd, spyd, skjold, hjelm, stridsvogn, hund, villsvin, gribb og flammende fakkel.

Ares var så ulsket på grunn av sitt temperament og sin aggressive natur at svært få templer ble bygget i hans navn. Han var opprørt og mente at hans dyktighet i kamp fortjente mer anerkjennelse og hengivenhet fra de «vanlige dødelige» som vandret rundt i Hellas. På den annen side fikk krigsguden Ares et stort antall barn med forskjellige elskerinner, blant annet: Afrodite, Aglauros, Kyrene og Althea.

Krigsguden Ares

Ares – Artwork by Nicholas Elias on ArtStation

Her er noen interessante fakta om den greske guden Ares :

  • Når Ares dro i krig, fulgte ofte to av barna hans med ham. Disse var fryktens gud «Phobos» og skrekkens gud «Deimos».
  • De fleste mytologiske fortellinger der Ares opptrer, viser ham ydmyket på en eller annen måte.
  • Den romerske ekvivalenten til guden Ares er Mars. Sistnevnte var imidlertid mye mer hederlig og godt likt.
  • Ares klarte aldri å beseire Herakles, en av de mest populære heltene i antikkens Hellas.

Få makten til en krigsgud!

Oppsummert spiller en krigsgud ofte en viktig rolle i mytologien og kulturen til folket de tilhører. Til tross for at de assosieres med krig og vold, finnes det en rekke beskyttende guder som kjemper for å bevare det de mener er rett. Selv i dag fascinerer legendene og mytene om krigsgudene verden over. De utgjør en bunnløs brønn som populærkulturen henter inspirasjon fra for å skape sublime verk som spenner over film, litteratur og videospill.

Del gjerne dine tanker i kommentarfeltet og gi oss beskjed hvis du vil at vi skal legge til en bestemt krigsgud på listen. Fortell oss hvem du synes er den mektigste og mest karismatiske krigsguden av dem alle, og avslør også hvilken som er din favoritt blant dem.

Militære klokker

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *