Flygere har stått overfor høydeproblemer siden luftkampens begynnelse. Ofte følte de at det beste alternativet var å fly lavt. Generelt avhenger flyhøyden av værforhold, synsskarphet og det skjul som terrengets beskaffenhet gir.
Jagerfly, som er mye raskere enn andre militære fly, flyr et hakk høyere. I lys av dette kan vi spørre oss hvorfor flyr jagerfly lavt? Hva er de viktigste grunnene til at de flyr lavt? Hva er fordelene og ulempene med å fly lavt for jagerfly? ✈️
La oss finne ut av disse forskjellige grunnene til at jagerfly kan fly så lavt.
Dassault Aviations Rafale flyr over Paris i lav høyde
Militær flygetrening i lav høyde
militær trening i lav høyde. innebærer å fly militære fly i lav høyde for å forberede besetningene og annet militært personell (for eksempel luftverntropper) på å fly nær land i krigstid. De ulike typene militære fly kan være jagerfly, bakkeangrepsfly, transportfly og helikoptre.
Uansett hvilket oppdrag det er snakk om, må jagerflygerne være klare til å rykke ut når som helst og hvor som helst, og utføre oppgaven så effektivt som mulig, ofte uten tid til å forberede seg. I ekstremt sjeldne tilfeller kan et jagerfly bli bedt om å overfly en by i svært lav høyde for å eskortere et fly som en del av en militærøvelse. ️
Disse flyvåpenøvelsene, som i utgangspunktet ikke er noe unormalt, kan skape bekymring blant sivile på grunn av støyforurensningen de forårsaker. Dette gjelder særlig når manøveren krever at jagerflyet lander i nærheten av boliger.
Et F-15 jagerfly som gjennomfører en lavtflygingsøvelse i de walisiske fjellene (Wales)
Noen land har militære reserver som er store nok til at denne treningen kan gjennomføres uten at sivilbefolkningen blir berørt. I mindre land, som for eksempel Europa, kan det være spenninger mellom militæret og lokalbefolkningen, hovedsakelig på grunn av flystøy.
Rekognoserings- og avlyttingsoppdrag
Jagerfly velger å fly lavt for å unngå å bli oppdaget eller bli mål for fienden. I dårlig vær er det også å foretrekke, om ikke viktig, å holde seg innenfor synsvidde av bakken eller vannet. Lavtflyging er også en viktig ferdighet i søk- og redningsoperasjoner.
Militære jagerflygere trener på å fly lavt og raskt. De gjemmer seg bak åser og fjell for å lure taktisk radar. Noen jagerfly flyr raskt nok til å unngå å bli oppdaget. Flyging er en ferdighet som går tapt, så alle jagerfly- og angrepspiloter må med jevne mellomrom trene på disse lavtflygningene. ⛰️
Royal Air Force Panavia Tornado jagerfly flyr svært lavt – Commons Wikimedia
Jagerfly flyr svært lavt
Militære operasjoner for å støtte eller opprettholde fred og humanitær hjelp kan kreve lavtflyging. Jagerflypiloter forventes i økende grad å yte nær luftstøtte til bakkestyrker.
For sjefer er høyden en taktisk ressurs, som erverves med tid, presisjon og overlevelsesinstinkt. Målet er å velge den operative høyden som gjør det mulig å utføre oppdraget og samtidig gi jagerflyet størst mulig kontroll over risikoene og fordelene i stridsområdet. ⚔️
Jagerfly kan også få i oppdrag å fly i lav høyde for å identifisere bakkemål eller avskjære fiendtlige fly.
Frankrike har jagerfly utstyrt med kjernefysiske våpen som kan avfyres i lav høyde. Disse utgjør en såkalt strike force eller nuclear deterrent force. Kontinuerlig trening er avgjørende, ettersom ferdigheter i lav høyde ikke er enkle å tilegne seg, og uten regelmessig trening er det lett å miste dem.
Et Mirage 2000-jagerfly har fløyet over Oise i svært lav høyde – Maïlys Jans
Farene ved lavtflyging
- Risiko for kollisjon med andre fly.
- Risiko for kollisjon med ulike hindringer som trær, fugler, bygninger, elektriske ledninger og stolper.
- Høyere risiko for krasj både på bakken og til sjøs.
- Begrenset reaksjonstid i tilfelle pilotfeil eller systemfeil i flyet.
- Støy kan også forstyrre sivile og dyr.
En formasjon av jagerfly som flyr over Sidney
Både sivile og militære fly konkurrerer om luftrommet, som blir stadig mer overbelastet med årene. Militæret er klar over at de må være årvåkne og sørge for å minimere ulempene og farene for sivilbefolkningen. ⚠️
fastest fighter-planes. produserer logisk nok mest støy på grunn av sine svært kraftige turbojetmotorer med etterbrenner, for ikke å glemme lydbommen de skaper når de passerer lydmuren.
Lav flytid er begrenset, og piloter læres opp til ikke å fly over byer. Det er fastsatt minimumshøyder som må overholdes når man flyr over byer. Det er fortsatt sjelden, men det er fortsatt mulig å høre turbojetmotorene til et jagerfly over hodet i unntakstilfeller.